land | Kenia |
regio | Trans Nzoia |
type ⓘ | Single origin |
brand level ⓘ | Light |
producent | Sakami |
variatie ⓘ | Batian AA |
proces ⓘ | Washed |
altitude ⓘ | 1800m |
smaaktonen | Framboos, sinaasappel en noten |
Type
Single origin koffie is gemaakt vanuit slecht één type koffieboon. Afkomstig vanuit één land en boerderij. De smaken in deze boon, gevormd door de omgeving, manier van boeren en verwerkingsmethoden van de boon, maken dit een uniek product. Single origin bonen zijn gebonden aan een oogstseizoen en is vaak beperkter beschikbaar, wat de boon van hogere kwaliteit maar ook duurder maakt.
Een blend (melange) koffie is samengesteld uit twee of meerdere soorten koffiebonen, afkomstig van verschillende landen, regio's of boerderijen. Een blend wordt zorgvuldig uitgebalanceerd en gekozen.
Het ene is niet 'beter' dan het andere. Hoewel een single origin-koffie vaak sterke, unieke kenmerken heeft en zelfs vrij ongebruikelijk kan smaken, neigt een melange naar een meer afgeronde, universeel populaire soort koffie die vakkundig de gewenste tonen van elke boon combineert om een evenwichtigere koffie te produceren.
Speciality coffee
Speciality coffee is anders dan gewone koffie door de kwaliteit, zeldzaamheid en unieke smaken.
Ongeveer 1% van de koffieproductie is speciality coffee. De Specialty Coffee Association (SCA) heeft richtlijnen opgesteld voor koffie om de titel 'specialty coffee' te kunnen krijgen.
Koffie krijgt unieke smaken door de manier hoe de koffieboon wordt verbouwt en verwerkt (process). Deze unieke smaken komen terug in jouw kopje koffie.
Koffie wordt getest, men noemt dit 'cuppen', op verschillende punten. Wanneer de koffie in totaal 80 of meer punten behaalt krijgt het de titel 'Speciality Coffee'.
Score | Kwaliteit | Waardering |
90 – 100 | Outstanding | Specialty |
85 – 89,99 | Excellent | Specialty |
80 – 84,99 | Very good | Specialty |
< 80 | Below special qualitiy | Not Specialty |
Brand level
De manier, tempratuur en duur van het 'roasten' van de boon heeft invloed op de smaak van de boon. Bepaalde smaken zitten vaak al verborgen in de boon. Tijdens het branden kunnen deze verschillende smaken in meer of mindere maten naar voren worden gebracht.
De smaak verschilt dus vooral per boon en afkomst.
Light – De bonen behouden veelal de oorsprong smaken. Lichte branding heeft een frisse met soms een aangenaam zure smaak.
Fris, helder, zoet, met een aangenaam zuurtje.
Medium – De medium gebrande koffie bevat lichte en heldere tonen. De koffie heeft meer 'body' dan een lichte branding.
Natuurlijke smaken, een volle body, tikkeltje zoet of romige afdronk.
Dark – De dark, of donker gebrande koffie heeft duidelijke, veelal sterke smaken. Chocolade, noten en andere natuurlijke smaken komen hier naar boven. Het frisse, zure smaakje verdwijnt hier en de koffie is vaak meer bitter.
Altitude (hoogte)
Wanneer de koffieboom op grote hoogte groeit, groeit het minder snel. Hier groeit de koffieboon ook minder snel en blijft dus langer aan de boon. Dit zorgt er voor dat er vaak meer complexe en karakterstieke smaken zitten in de boon. Smaken zoals fruit, bloemen en citrus komen vaak naar voren.
Een lagere hoogte betekend niet perse een minder goede koffie. Bonen uit een medium of lagere altidude hebben vaak een duidelijkere en eenduidige smaak. Ieder heeft hier zijn eigen smaak in.
Proces
Het proces beschrijft de manier hoe de koffiebes (met de bonen daarin) na het plukken klaar voor het branden wordt gemaakt. Hieronder staan de meest voorkomende manieren beschreven.
Natural: de koffiebes wordt in zijn geheel ten droge gelegd. Dit zorgt ervoor dat ook na het plukken de boon nog smaken opneemt van de bes, die om de boon heen zit.
Washed: de koffiebes gaat direct na het plukken in een machine, waarbij de bonen worden losgehaald uit de bes. Hierna gaan de bonen in een 'wet proces', waarbij ze weken in water en hierdoor schoon worden gewassen van het de overige laagjes over de boon. Hierna wordt de boon gedroogd. Dit kan in de zon of machinaal worden gedaan.
Gewassen bonen hebben vaak een heldere smaak met een hogere zuurgraad (acidity).
Honey: onddanks de naam dit doet lijken, komt er geen honing kijken bij dit proces. 'Honey' wijst naar het plakkerige overblijfsel (ook wel 'pulp' genoemd) nadat het vruchtvlees van de boon is verwijderd. Hierna worden de bonen gedroogd. De hoeveelheid 'pulp' dat aan de boon blijft tijdens het drogen heeft invloed op de uiteindelijke smaak.
Variatie
Net als druiven voor de wijn zijn er ook verschillende soorten koffieboon soorten. Elke soort brengt zijn unieke smaken met zich mee. De meest voorkomende koffieboon soort is de Arabica. Binnen die soort zijn er weer variaties.
Populaire variaties zijn: Typica, Bourbon, Geisha, SL34 en Batian.
Meer informatie over de verschillende soorten kun u hier lezen.
Bestel formulier